Filmpjes van K&S

Pic2Learn: tool om participatief klassen en scholen in te richten

2022
In opdracht van het departement Onderwijs & Vorming ontwikkelden we een inspraaktool om samen met leerlingen klassen en scholen in te richten.  In deze tool ligt de focus op het samen nadenken over wat je wil en vervolgens pas over te gaan naar hoe dit zich vertaalt in de ruimte. Leeromgevingen moeten immers de pedagogische visie van een school ondersteunen. Om dit te bereiken is het cruciaal dat leerlingen en onderwijspersoneel betrokken worden bij het ontwerp ervan.  Pic2Learn kan gebruikt worden bij renovatie, nieuwbouw en herinrichting van basis- of secundaire scholen.

Het grote buitenspeelonderzoek

2020
Kind & Samenleving trok in de paas- en zomervakantie van 2019 naar zeven heel uiteenlopende wijken om er te observeren hoeveel kinderen er nu écht spelen op straten en pleinen, op speelpleintjes en in parken. In 2008 deden we al precies hetzelfde onderzoek in dezelfde zeven wijken. En zo kunnen we in beeld brengen hoe het buitenspelen in het laatste decennium is geëvolueerd. Kom alles over ons onderzoek te weten in dit kort filmpje, of in het volledige onderzoeksrapport.

#goals 7 tips van tieners voor jouw lokaal vrijetijdsbeleid

2019
Een lokaal vrijetijdsbeleid dat ook tieners aanspreekt? #GOALS is een kort filmpje boordevol tips over tienervriendelijke plekken en voorzieningen, over een helder vrijetijdsaanbod en ondersteuning van informele vrije tijd, en over hoe je communicatie en inspraak aanpakt. Jouw #goals voor een tienervriendelijk lokaal vrijetijdsbeleid!

Wat vinden kinderen en jongeren belangrijk in een leefbare en duurzame stad?

2014
Met deze vraag trok Kind & Samenleving, samen met de Hogeschool Gent, naar klassen in Gent, Leuven en Genk. Aan de hand van een creatieve methodiek werkten we een kwalitatieve bevraging uit over hoe kinderen en jongeren hun buurt en stad beleven. Dit onderzoek kadert in het opstellen van een nieuwe editie van de Stadsmonitor. Voor het eerst worden kinderen tot 15 jaar bevraagd over hun mening over de ontwikkelingen in hun stad.

Mijn mama of papa heeft zorg nodig

2014
Naar schatting 20.000 tot 40.000 Vlaamse kinderen heeft een ouder, broer of zus met nood aan buitengewone zorg. Het kennis- en expertisecentrum Kind & Samenleving voerde het eerste Vlaamse kwalitatieve onderzoek naar kinderen met een ouder met een ernstige chronische ziekte of handicap. Deze kortfilm is in eerste plaats voor de jongeren zelf en bevat bewegende beelden van Roman Klochkov. Er is ook een jeugdboek met illustraties van Gerda Dendooven dat je gratis kan bestellen door te mailen naar info@k-s.be

Ik ben blij dat je terug bent op school

2014
Een kortfilm over stoppen met spijbelen voor leerkrachten en jongeren door LOP Oostende-Middelkerke en LOP Gent Secundair samen met Kind & Samenleving en Greet Habraken