Publicaties

Op regelmatige basis maken we publicaties van onze onderzoeken en bevindingen.  We vinden het belangrijk om onze kennis en expertise te delen zodat u geïnspireerd geraakt door onze werking.  Veel van onze publicaties kan je gratis downloaden, andere zijn in boekvorm en kan je bestellen onderaan de pagina.  We ontwikkelden doorheen de jaren ook een aantal gratis tools waar je zelf mee aan de slag kan.  Gebruik je één van onze tools?  Laat het ons weten of post op social media met de #kindensamenleving.

Bestel je een betalende publicatie?  Dit zijn onze algemene voorwaarden hierrond:

  • Je publicatie wordt verzonden na het plaatsen van de bestelling of op het aangeduide levermoment indien niet op voorraad.  Verzendkosten bedragen per boek: 7,50€ voor België, 11,40€ voor Nederland.
  • Na levering ontvang je per mail de factuur.  Zijn je facturatiegegevens verschillend van het leveradres?  Laat dit dan zeker achter in de opmerkingen.
  • Voor al onze (betalende en gratis) publicaties geldt dat deze niet zonder onze toestemming en bronvermelding mogen gebruikt of verder verspreid worden.   Om dezelfde reden kan je helaas geen publicaties retourneren.
  • Wil je onze gratis publicaties delen met je collega's?  Deel dan de link naar de download-pagina, zo krijgen we een duidelijk beeld van hoeveel mensen onze publicaties bekijken.  

Downloads

Poster Red Het Buitenspelen

Deze poster maakt deel uit van de campagne Red Het Buitenspelen die we samen met Gezinsbond en Gezinssport Vlaanderen hebben gevoerd. We wijzen ouders op hun rol als voortrekkers van het buitenspelen met tien kleine en grote uitdagingen om weer te spelen in de publieke ruimte.

PDF ~ 19.35 Mb
Download
Speelvriendelijke wadi's

2023

Waterinfiltratievoorzieningen of wadi's vragen steeds meer aandacht publieke ruimte. Tegelijk bieden ze ook kansen: speelvriendelijke wadi's hebben een plek in het groenblauwe speelweefsel van de toekomst. In deze visietekst bieden we de nodige houvast om bespeelbare wadi's te realiseren met de nodige aandacht voor het perspectief van kinderen en de bezorgdheden over veiligheid.

PDF ~ 1.31 Mb
Download
8-80-800: Drie vuistregels voor een sterk speelweefselbeleid

2023

Ruimtelijke planning en mobiliteit spelen een belangrijke rol om kinderen aan te moedigen om buiten te spelen. Kind & Samenleving stelt daarom drie samenhangende vuistregels voor, die de basis vormen voor een ambitieus en kwalitatief speelweefselbeleid.

Op de projectpagina vind je ook een technische fiche die steden en gemeenten daarbij kan helpen.

PDF ~ 9.33 Mb
Download
Ondersteun het buitenspelen

2023

Wil jij zelf een sidekick worden voor de buitenspeelhelden in je stad of gemeente? Dan vind je zeker ideeën in 'Ondersteun het buitenspelen', onze inspiratiegids voor lokale besturen. Negen praktijkvoorbeelden uit Vlaanderen en Brussel tonen hoe ouders, buurtbewoners, jeugd- en buurtwerk en lokale besturen erin slagen om speelkansen te creëren op inspirerende manieren.

Deze publicatie is een interactieve pdf. Klik kier om ze te openen in je browser.

PNG ~ 753 Kb
Download
8 Heldendaden die kinderen meer doen buitenspelen

2023

Kinderen hebben letterlijke en figuurlijke speelruimte nodig. Daar kunnen ze niet op hun eentje voor zorgen. Met kleine en grote gebaren kunnen ouders, jeugd- en buurtwerkers, scholen en lokale besturen samen met kinderen een hoop struikelblokken opruimen. Cartooniste Laura Janssens bracht deze heldendaden tot leven in een nieuwe poster.


PDF ~ 23.51 Mb
Download
In het kort - Spelen met struikelblokken

2023

Deze handige samenvatting brengt de belangrijkste tendenzen uit ons onderzoek 'Spelen met struikelblokken' samen, en je leest meteen ook onze adviezen om die drempels voor het buitenspelen aan te pakken.


PDF ~ 539 Kb
Download
Spelen met struikelblokken

2023

In 'Spelen met struikelblokken' laten we kinderen zelf aan het woord. Welke drempels maken buiten spelen in hun buurt minder vanzelfsprekend? En wat haalt hen juist wel naar buiten? We gingen in gesprek met kinderen in vijf stedelijke buurten in Antwerpen, Halle, Hasselt, Kortrijk en Temse.


PDF ~ 1.51 Mb
Download
Walk in a girl's shoes Brussel - Nederlands

2021

Meisjes zijn in Brussel minder te vinden in de publieke ruimte, terwijl ook zij graag buiten afspreken. Hoe kan de stad Brussel haar publieke ruimte verbeteren, zodat de publieke ruimte voor hen veilig en fijn aanvoelt? Samen met Brusselse meisjes tussen 16 en 22 jaar wandelden we door de stad op zoek naar antwoorden.

PDF ~ 1.33 Mb
Download
Meisjes en de publieke ruimte

2020

Meisjes spelen minder buiten dan jongens. Hoe zorgen we er samen voor dat meisjes zich meer thuis voelen in de publieke ruimte? Kind & Samenleving maakte een interactieve pdf met 10 ontwerpprincipes voor een meer genderinclusieve (speel)ruimte.

  

  

  

PDF ~ 6.67 Mb
Download
Pic2Learn Pictogrammen

2022

Pic2Learn is een tool waarmee leerlingen en onderwijspersoneel via een participatief proces een ontwerp voor klas- of schoolinrichting kunnen maken. In deze tool ligt de focus op het samen nadenken over wat je wil en vervolgens pas over te gaan naar hoe dit zich vertaalt in de ruimte. Leeromgevingen moeten immers de pedagogische visie van een school ondersteunen. Alle info en de volledige handleiding vind je hier.

PDF ~ 957 Kb
Download
Het grote buitenspeelonderzoek

2020

Spelen kinderen nog buiten op straat en in hun eigen buurt? Wie zijn de buitenspelers, waar spelen ze, en wat doen ze? En hoe is dat veranderd tegenover vroeger? Het onderzoeksrapport Het grote buitenspeelonderzoek brengt dat in kaart. 
 
 

  

PDF ~ 7.44 Mb
Download
Tienervriendelijke publieke ruimte

2020

Met dit inspiratieboek willen we houvast en inspiratie geven om tienervriendelijke publieke ruimte te realiseren.  Deze publicatie richt zich dan ook zeker tot planners, ontwerpers en mobiliteitsdeskundigen.  Maar ook jeugdconsulenten, inspraakbegeleiders, schepenen en pleitbezorgers voor tieners kunnen ermee aan de slag.

PDF ~ 6.09 Mb
Download
Manifest voor een integraal tienervriendelijk beleid

2019

Een tienervriendelijk beleid geeft tieners een plaats tussen andere groepen, mét erkenning van hun eigenheid. Kind & Samenleving vindt dat tieners te weinig worden meegenomen in het lokaal beleid. Daarom stellen wij dit manifest voor, voor een integraal tienervriendelijk beleid. 

   

PDF ~ 8.45 Mb
Download
Kinderen & voortuinen - Bouwstenen en inspiratie voor kindgerichte voortuinen

2019

Kind & Samenleving maakte een nieuwe publicatie over het belang van voortuinen. Met welke bouwstenen (planning, inrichting en inspraak) je meer kan inzetten op kindgerichte voortuinen?

   

PDF ~ 6.16 Mb
Download
Tienspraak - Tieners betrekken bij het gemeentelijk beleid

2019

Wil je graag tieners betrekken bij het beleid? Tienspraak leert je de basics van tienerinspraak en geeft je handige methodieken en technieken mee om tieners te bevragen.
 

PDF ~ 4.82 Mb
Download
Quickscan beweegvriendelijke buitenruimte

2018

Een handig instrument om samen met planners en andere betrokkenen een omgeving te screenen op ‘beweegvriendelijkheid’.
 

PDF ~ 6.04 Mb
Download
De 10 uitdagingen van de buitenspeelheld

2018

Waarom is het belangrijk dat kinderen, samen met anderen, volop buiten kunnen spelen op straat of op pleintjes? Onze poster brengt dat in beeld én geeft achtergrond uit onderzoek!
   

PDF ~ 11.27 Mb
Download
Buurtspelers

2017

Tools om kinderen te bevragen over spelen dicht bij huis.
 
 

  

PDF ~ 4.27 Mb
Download
Pic2school Handleiding & iconenboekje

2017

Een handige tool voor scholen om samen met kinderen een ontwerp te maken voor een betere schoolspeelplaats.  Door middel van icoontjes van speelmogelijkheden denken kinderen na over hun droomspeelplaats.

PDF ~ 6.88 Mb
Download
Hoe zot is ons dorp - Wat kinderen en jongeren willen in hun dorp

2016

Wat maakt een dorp of (rand)gemeente echt 'zot' voor kinderen en jongeren? Deze publicatie biedt je volop informatie, inspiratie en tools om kinderen en jongeren te bevragen!

PDF ~ 4.05 Mb
Download
verOOOver de straat - en maak ruimte voor jong en oud

2016

Klaar voor een warme buurt, waar straten beter op kinderen zijn afgestemd?  In deze gratis publicatie vindt u alles wat u nodig hebt: inspiratie, informatie en een handige tool.
 

  

PDF ~ 9.93 Mb
Download
De speeltijd - Maak er spel van!

2015

Hoe geef je elk kind z'n plek op de speelplaats? In 6 stappen zetten we u op weg!
 
   
   

PDF ~ 4.9 Mb
Download
Bevrijd de speeltijger (in jezelf)

2015

De speeltijger al gezien?  Download onze poster, met zalige tekeningen van Laura Janssens.  Hang hem bij het raam, in het lokaal van je vereniging, op school... Bovendien vind je volop inspiratie in onze tekst over de betekenis en de sociale waarde van buiten spelen.

PDF ~ 8.18 Mb
Download
Frigoboxboom & co

2014

Een speels bomenkwartet vol lelijke donders en bizarre dikkerds: een uitnodiging om meer uit die speelboom te halen, met massa's tips. Voor wie met kinderen en jongeren werkt en ze soms de boom in wenst!

PDF ~ 3.49 Mb
Download
Picto-play 1.0 - Handleidingen & iconenboekje

2014

Picto-play is een methodiek om kinderen en jongeren publieke (speel)ruimte te laten ontwerpen.  Makkelijk te hanteren en gratis beschikbaar.

  

PDF ~ 4.39 Mb
Download
Zeg niet hangen, maar socializen: vrije tijd van Brusselse jongeren

2014

Vrijetijdsbesteding en –beleving van leerlingen uit het Nederlandstalig Onderwijs in het Brussels hoofdstedelijk gewest.

  

PDF ~ 5.88 Mb
Download
Over vrijbuiters en ankertijd - inhoud en inleiding

2013

Meer lezen? Bestel dan het boek onderaan de pagina bij TE BESTELLEN.

PDF ~ 189 Kb
Download
Over reuzenkaarten en wegvragertjes. 10 richtlijnen

2013

Meer lezen? Bestel dan het boek onderaan de pagina bij TE BESTELLEN.

PDF ~ 5.54 Mb
Download
Manifest voor kindgerichte planning van publieke ruimte

2013

De uitgangspunten om aan kindgerichte planning van publieke ruimte te werken op een rijtje.

PDF ~ 116 Kb
Download
En toen begonnen de bellen te rinkelen.

2013

Een evaluatieonderzoek naar de crisisjeugdhulp, vanuit een multi-actorperspectief.

PDF ~ 4.98 Mb
Download
Phenomenological research in educational sciences

2013

Phenomenological research in educational sciences or learning how to cope with ambiguity.  Literature research.

PDF ~ 482 Kb
Download

Te bestellen

Van avontuur tot structuur (2024)

INGEBONDEN

Wat maakt een buitenschoolse opvang tot een kwaliteitsvolle opvang? Met de inspiratiegids delen we onze visie en enkele concrete tips. Zo kun je als organisator van de opvang of als kinderbegeleider concreet aan de slag om de uitrusting en beleving van de opvang te verbeteren. De gids schreven we in opdracht van Stad Mechelen, mede dankzij de steun van het agentschap Opgroeien van de Vlaamse overheid.

0 €
Bestel
Postkaarten set

Spelen is... hangen, springen, duiken en buitelen, en tussendoor de hele wereld ontmoeten. Ontdek het in een mooie set van 13 speelse kaarten en verrassende, grappige, ontroerende citaten.  Een heerlijk cadeautje voor al wie de speelvogel een warm hart toe draagt!

10 €
Bestel
Uitdagend speelplezier - Inspecties met respect voor speelkansen (2020)

INGEBONDEN

Een UP-TO-DATE gids om veiligheidscontroles van speelterreinen uit te voeren.

Een vervanging voor het verouderde handboek Veiligheid op speelterreinen.  Alle info over het handboek lees je hier.

Nu al te bestellen in voorverkoop, levering vanaf half oktober 2020.

Auteur: K. De Maertelaere; Uitgever: Speelom - K&S vzw; Geringd, 134p, NL

70 €
Bestel
Mijn mama of papa heeft zorg nodig

Om de jonge ‘mantelzorgers’ een hart onder de riem te steken, maakte Kind & Samenleving een boekje voor kinderen van 8 tot 13 jaar. Twintig keer zie je een pakkende uitspraak van een kind, met een prachtige kleurentekening van Gerda Dendooven. Achteraan volgen nog enkele pagina’s met informatie op kindermaat en een lijstje van organisaties waar kinderen terecht kunnen.

0 €
Bestel
Over vrijbuiters en ankertijd (2013)

INGEBONDEN

Hoe gaan kinderen om met de organisatie van hun dagelijkse tijd? Wat betekenen gezinstijd en vrije tijd voor hen en hoe geven zij er zelf mee vorm aan?

Hét onderzoek naar de tijdsbeleving van kinderen. Een resultaat van 6 jaar onderzoek door Johan Meire.

Auteur: J. Meire; Paperback, 238p, NL

   

15 €
Bestel
Over reuzenkaarten en wegvragertjes (2011)

DIGITAAL

In dit handige naslagwerk vind je 10 richtlijnen voor de inspraak van kinderen in publiekeruimteprojecten en 15 uitgewerkte inspraaktechnieken.

Wouter Vanderstede (red.), Francis Vaningelgem en Peter Dekeyser

15 €
Bestel
Speelruimte & planning (2011)

DIGITAAL

Kind & Samenleving werd de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de vraag naar normen voor speelruimteplanning. In deze publicatie reiken we steden en gemeenten, beleidsmakers en ontwerpers enkele kwaliteiten en richtlijnen aan voor speelruimteplanning.

Francis Vaningelgem (red.)

       

15 €
Bestel
Speelruimte & planning (2011)

INGEBONDEN

Kind & Samenleving werd de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met de vraag naar normen voor speelruimteplanning. In deze publicatie reiken we steden en gemeenten, beleidsmakers en ontwerpers enkele kwaliteiten en richtlijnen aan voor speelruimteplanning.

Francis Vaningelgem (red.)

Paperback, 78 p.

20 €
Bestel
Kindgerichte planning van publieke ruimte (2007)

DIGITAAL

Dit eerste boek in de reeks 'Kind & Ruimte' is een naslagwerk voor ontwerpers, planologen, stedenbouwkundig ambtenaren en beleidsmakers. Het biedt inzichten en handvatten om kindgerichte te plannen.

Onder redactie van Wouter Vanderstede

Paperback, 240 p.

      

15 €
Bestel
Tussen Kind en samenleving (2010)

INGEBONDEN

Dit boek is een liber amicorum, gemaakt naar aanleiding van het pensioen van Jan Van Gils, stichter, bezieler en directeur van Kind & Samenleving.

Het sociale actorschap van kinderen vormt de rode draad.

Met bijdragen van Jan Van Gils, An Piessens, Johan Meire, Wouter Vanderstede, Hilde Lauwers, Helen Woolley, Lia Karsten, Tim Gill, Valerie Fronczek, Froukje Hajer, Marieke Hebbenaar, Maria Bouverne-De Bie, Stefan Ramaekers, Sven de Visscher en Bruno Vanobbergen.

Hardcover, 176 p.

19 €
Bestel