Pic2Learn: een tool om participatief klassen en scholen in te richten

Pic2Learn: een nieuwe tool om participatief klassen en scholen in te richten 

Pic2Learn is een tool waarmee leerlingen en onderwijspersoneel via een participatief proces een ontwerp voor klas- of schoolinrichting kunnen maken. In deze tool ligt de focus op het samen nadenken over wat je wil en vervolgens pas over te gaan naar hoe dit zich vertaalt in de ruimte. Leeromgevingen moeten immers de pedagogische visie van een school ondersteunen. Om dit te bereiken is het cruciaal dat leerlingen en onderwijspersoneel betrokken worden bij het ontwerp ervan.

Pic2Learn kan gebruikt worden bij renovatie, nieuwbouw en herinrichting.

Voor wie? 

Pic2Learn kan zowel in het basis- als secundair onderwijs gebruikt worden. Je vindt doorheen de handleiding enkele opties om de tool het best af te stemmen op de deelnemers.

Aan de slag! 

Onderaan de pagina kan je alle documenten gratis downloaden om zelf met Pic2Learn aan de slag te gaan. Je start best met het lezen van de Pic2Learn Handleiding om te weten wat je op welk ogenblik in het proces nodig hebt. 

In dit instructiefilmpje helpen we je alvast op weg:

Deze leerlingen en leerkrachten gingen al aan de slag met Pic2Learn en geven hun ervaringen graag met je mee:

Ondersteunend aanbod

Wil je zelf aan de slag met Pic2Learn, maar heb je nood aan meer ondersteuning?  We komen graag een vorming geven over de werking van deze tool.  Hierin krijg je alle uitleg, tips & tricks en beantwoorden we al je vragen.

Plan je binnen je school een renovatie of inrichting van één of meerdere (nieuwe) ruimtes?  We kunnen samen met jullie een participatief proces opzetten waarbij zowel leerlingen, leerkrachten en ondersteunend personeel mee nadenken over het nieuwe ontwerp.

Bekijk de volledige aanpak van dit ondersteunend aanbod via de infofiche.  Vragen?  Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Kind & Samenleving ontwikkelde deze tool met de steun van de Vlaamse overheid en in samenwerking met het Departement Onderwijs & Vorming. Het uitgangspunt is de Inspiratiegids ‘Haal meer uit je school’ - 21st century skills: nieuwe competenties, nieuwe fysieke leeromgevingen? (Herman L., Berbel M., Touceda M., Tondeur J., Vaesen J. (2018))

Pic2Learn: Pictogrammen
PDF ~ 957 Kb
Download
Pic2Learn: Deelnemersbundel
PDF ~ 344 Kb
Download
Pic2Learn: Pedagogische visiekaartjes
PDF ~ 184 Kb
Download
Pic2Learn: Bouwblokken
PDF ~ 9.48 Mb
Download
Pic2Learn Handleiding
PDF ~ 2.96 Mb
Download