JA, dat mag!

7 posters met onweerstaanbare ideeën
PDF ~ 11.94 Mb
Download

Een bestaand toestel tijdelijk aankleden  Kinderen laten spelen met losse materialen  Een ruige, avontuurlijke zone op het speelterrein

Een trampoline zetten op het speelterrein  Als begeleiders zelf constructies maken op het speeterrein  Kinderen in bomen laten klimmen

We willen water op ons speelterrein    

Klik op de tegels voor meer informatie en inspiratie!

Topideeën voor een fantastische speelruimte 

Als je kinderen zelf laat fantaseren over speelprikkels, komen ze met de wildste ideeën. Grote constructies, ruige materialen, modder en water en gras, kleurrijke doeken en vlaggen... Kortom: kinderen houden van ambitieuze en gevarieerde speelplekken.

Daarom verdienen die een plaatsje op élk terrein waar een speelpleinwerking, jeugdbeweging, kinderopvang , of een andere kinderwerking aan de slag is. Maar wanneer een speelpleinwerking of jeugdbeweging met zo'n idee komt, is vaak de eerste vraag die ze zich stellen: "...Mag dat wel?"

“Ja, dat mag!”

Over het koninklijk besluit over de veilige uitbating van speelterreinen bestaan redelijk wat misverstanden. De eigenaar van een terrein bijvoorbeeld denkt wel eens dat veel van die zaken wettelijk gewoon verboden zijn. Dat alleen maar gekochte speeltoestellen met een bijgeleverd veiligheidsattest zijn toegelaten.

Daarmee zeggen ze al vlug nee tegen zulke speelkansen. Dat is zonde, en het is ook niet juist! Maar het is niet altijd makkelijk om hier tegenin te gaan... en toch is dat wat we moeten doen, want er is zoveel méér mogelijk op een speelterrein. Tijdens kampen en activiteiten moet je toch alle mogelijke speelgelegenheden kunnen realiseren zoals dat volgens de wet is toegelaten?

Animatoren, en vooral ook ouders, politici, terreineigenaars, uitbaters en andere verantwoordelijken moeten we verleiden om hierover na te denken, en om te zorgen dat er betere speelmogelijkheden ontstaan.

Als je voldoende nadenkt over speelkansen en de risico’s, kan je zulke verschillende speelkansen ook op jouw terrein realiseren. Start daarom het gesprek binnen jouw werking en met alle verantwoordelijken. Deze posters en bijhorende teksten bieden hiervoor een houvast...

De ‘MAG DAT? JA, DAT MAG!’-posters

Daarom hebben we deze  miniposters met aanvullende uitleg, voor jou gemaakt.

  • Om te streven naar betere ruimtelijke speelkansen.
  • Om ermee aan de slag te gaan binnen jouw werking en met alle verantwoordelijken.

Op de posters kun je doorklikken om een uitleg te krijgen over welke extra zorgen je moet nemen om met deze speelprikkels toe te voegen aan jouw terrein.

We bieden de posters aan als een hulpmiddel om over speelkansen na te denken én om erover te praten. En dat met maar één doel: dat we begeleiders, maar vooral ook ouders, burgemeesters, uitbaters en controleurs, … kunnen overtuigen voor meer en betere speelkansen. We willen er immers voor zorgen dat wat vandaag wordt verhinderd, morgen wél zou kunnen.

Print deze posters af en hang ze op, op strategische plaatsen (aan de ingang, in het animatorenlokaal, in het toilet, aan de vestiaire, in de jeugddienst, in het jeugdcentrum, …).

  • De mini-posters nodigen animatoren en begeleiders uit om na te denken en te discussiëren.
  • Maar ook voor ouders zijn ze interessant. Zo kunnen ze merken welke visie over spelen je voor ogen hebt. Ouders staan open voor pedagogische doelstellingen, ook als het over risico gaat, maar ze moeten de kans krijgen om verder te denken dan hun neus lang is. En om zo hun visie op spelen te verrijken.
  • Verandering hangt natuurlijk ook af van de ‘beslissers’. Het is dan ook heel belangrijk om bestuurders, beheerders, politici,… mee te hebben in je verhaal. De posters kan je gebruiken om jezelf hiervoor klaar te stomen, om samen over concrete mogelijkheden na te denken, en plannen te smeden voor betere speelkansen.

Spelen jullie mee?

Waar kun je terecht voor meer ambitieuze speelideeën?

  • De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk heeft een overzicht van allerlei manieren om een speelterrein beter in te richten en speelkansen toe te voegen.
  • Goe Gespeeld! houdt een inspiratiepagina bij over het belang van risicovol spelen.
  • Op zoek naar een groene of blauwe plek? De website van Wildebras zit boordevol inspiratie om natuurlijke speelzones aan te kleden.