KORTFILM Stoppen met spijbelen

Ik ben blij dat je terug bent

Een film over stoppen met spijbelen voor leerkrachten en jongeren 

Ik ben blij dat je terug bent op school - Trailer from LOP - Kind & Samenleving on Vimeo.

Leerlingen en leerkrachten leggen in deze film hun ervaringen met spijbelen op tafel en spelen open kaart.De film toont dat leerkrachten en leerlingen samen het verschil kunnen maken in de aanpak van spijbelen. Wanneer ex spijbelaars terug naar school gaan, dan speelt de leerkracht voor hen een belangrijke rol om het op school vol te houden.

Een persoonlijke aanpak waarin de leerling au sérieux wordt genomen kan soms wonderen doen.

Een ex spijbelaar vertelt: “Ik voelde me hier op mijn gemak. Dat is ook de reden dat ik minder begon te spijbelen. Dat je eens met je leraar kunt praten. Niet in het bijzijn van alle leerlingen, maar gewoon een keer apart wanneer er iets is.”

De leerkracht zegt: “ ‘Ik ben blij dat je hier bent. Je bent hier lang niet geweest maar ik ben blij dat je hier bent.’ Dat is bijna hetzelfde als ‘je bent hier lang niet geweest’, maar het maakt soms wel het verschil voor die leerlingen.”

Voor leerkrachten die geconfronteerd worden met spijbelgedrag van leerlingen is het een uitdaging om blijvend met passie les te geven. Nochtans kan die passie van de leerkracht specifiek voor het vak en/of voor het lesgeven op zich, net het verschil maken voor een leerling om de band te herstellen of niet te verbreken met de leerkracht.

Het is een enorme klus voor leerkracht én leerling om de negatieve spiraal van afwezigheden te doorbreken en daarna vol te houden. De leerling moet actief neen zeggen tegen vele triggers die automatisch tot spijbelen verleiden, voor de leerkracht is het vaak ontzettend moeilijk om grip te krijgen op het spijbelprobleem van een leerling.

In de film getuigen ex spijbelaars en leerkrachten concreet over wat werkt en niet werkt in het stoppen met spijbelen.

De kortfilm (30 minuten) en de trailer (enkele minuten) kan je raadplegen op vimeo en op ons youtube-kanaal.

De LOP’s ( Lokale Overlegplatforms, www.lop.be ) Oostende-Middelkerke en Gent Secundair maakten deze film samen met het kennis- en expertisecentrum Kind & Samenleving en filmmaakster Greet Habraken.