Speelweefsel
Een speelweefsel is een netwerk dat alle informele en formele (speel)plekken omvat, en de routes die deze plekken verbinden. Het concept gebruiken we om kwaliteitsvolle speelruimte en kindgerichte publieke ruimte te realiseren. Door kaarten te maken van de plekken en verbindingen die kinderen vaak gebruiken, wordt het perspectief van kinderen 'ruimtelijk vertaald'. Op die manier kunnen we het bestaande en het gewenste speelweefsel van een gebied uittekenen.
Een speelweefsel-concept omvat meerdere deelconcepten:
1. Een netwerk
Het netwerk van plekken en verbindingen die voor kinderen belangrijk zijn, omvat:
- formele speelruimte: speelterreinen, speelbossen, jeugdsites,…
- informele speel- en jeugdvoorzieningen: park, plein, sportcentrum,…
- de verbindingen daartussen: woonstraten, trage wegen,…
2. Ruimtelijke gelaagdheid
Het speelweefsel is een 'laag' of 'deelstructuur' die binnen andere planningslagen geïntegreerd wordt. We bestuderen de interne logica en samenhang van het speelweefsel en zoeken tegelijk naar verbindingen met andere ruimtelijke deelstructuren. Zo kunnen we een speelweefsel enten op de groenstructuur, de waterstructuur, de recreatieve structuur, de mobiliteitsstructuur, de handelsstructuur, enz.
3. Inspraak en participatie
De meest betekenisvolle plekken van kinderen brengen we in kaart door kinderen (en hun ouders) te bevragen. Zeker voor de informele speelplekken is informatie van kinderen nodig. Ook een gewenst speelweefsel moet bij hen afgetoetst worden.
4. Betrekken van alle sleutelfiguren
Bij de opmaak van een gewenst speelweefsel worden alle sleutelfiguren betrokken, uit alle beleidsdomeinen (ruimtelijke ordening, mobiliteit, welzijn, politie...) en zowel ambtenaren als politici.
Aan de slag
- In hoofdstuk twee van de publicatie Kind & ruimte kan je meer lezen over hoe je een speelweefselplan het best uitwerkt.
- Zie groen speelweefsel voor een variant op dit thema.