Jonge mantelzorgers

Tussen de 20.000 en de 40.000 kinderen en jongeren groeien op in een gezin met een ouder die ernstig ziek is of een chronische aandoening heeft. Kennis- en expertisecentrum Kind & Samenleving stelde eerder dit jaar een onderzoek voor naar die vergeten groep.

Uit dat onderzoek bleek dat een aantal van de kinderen thuis veel zorg opnemen: ze helpen hun ouder, staan deels in voor het huishouden, dragen zorg voor broer of zus. Die extra taken hebben een weerslag op hun schoolwerk en hun vrije tijd. Andere kinderen nemen minder taken op, maar ook zij hebben nood aan waardering, ondersteuning en begrip. Soms worden ze immers gepest, zijn ze kwaad of angstig, of hebben ze het gevoel dat ze de enige in deze situatie zijn.

Om de jonge ‘mantelzorgers’ een hart onder de riem te steken, maakte Kind & Samenleving een boekje voor kinderen van 8 tot 13 jaar. Twintig keer zie je een pakkende uitspraak van een kind, met een prachtige kleurentekening van Gerda Dendooven. Achteraan volgen nog enkele pagina’s met informatie op kindermaat en een lijstje van organisaties waar kinderen terecht kunnen.

‘Mijn mama of papa heeft zorg nodig’ kan gratis aangevraagd worden.

Voor én met tieners maakten we deze korte documentaire, met ontroerende getuigenissen.

Rapport: jonge mantelzorgers?
PDF ~ 1.37 Mb
Download