PROJECTOPROEP: Compact ruimtelijk inspraaktraject met kinderen en jongeren
Dien je project in met het formulier in de bijlage door te mailen naar ademesmaeker@k-s.be. De 1e deadline is vrijdag 4 april 2025. De 2e deadline is vrijdag 9 mei 2025.
Is in jouw stad of gemeente de (her)inrichting gepland van een buitenruimte die uitdrukkelijk van belang is voor kinderen of jongeren? Of ben je nog niet zover en wil je in de eerste plaats zicht krijgen op de speelkansen en het kindweefsel in een bepaalde wijk?
Dan komt deze projectoproep als geroepen!
Waarom deze projectoproep?
Streef jij ernaar dat kinderen en jongeren een zichtbare impact hebben op het beleid in jouw stad of gemeente? Zijn er concrete ruimtelijke of mobiliteitsgerelateerde projecten op til waarbij de inzichten van kinderen en jongeren niet mogen ontbreken? Of wil je een beter zicht krijgen op de speel- en ontmoetingskansen of de gebruiksroutes van kinderen en jongeren in een bepaalde wijk?
Via deze projectoproep, die de steun krijgt van de Vlaamse overheid, biedt Kind & Samenleving een compact participatietraject aan waar je binnen de twee à drie weken waardevolle en bruikbare inzichten verkrijgt van kinderen en jongeren. Met deze inzichten kan je vervolgens aan de slag om werk te maken van een kindvriendelijk beleid en om lopende en geplande projecten kindvriendelijk(er) te maken.
Wie kan indienen?
Deze oproep richt zich tot gemeente- en provinciebesturen. Ook studie- en ontwerpbureaus, intercommunales, huisvestingsmaatschappijen, of intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen indienen.
Wat haal je eruit als indiener?
- Als indiener krijg je een tastbaar zicht op noden en behoeften van kinderen en jongeren op vlak van publieke ruimte, klimaatbestendigheid of mobiliteit.
- Afhankelijk van jouw trajectkeuze levert het participatietraject een analysekaart met kansen en knelpunten voor het kindweefsel in een bepaalde wijk, een kaart met gebruiksroutes van kinderen/jongeren, een ontwerpschets voor een bepaalde (speel)ruimte, of een sterk onderbouwd dialoogmoment tussen beleidsmakers en kinderen/jongeren.
- Je leert via deze case hoe je een participatietraject zelf kunt aanpakken: van het scherpstellen van de vraagstelling over het uitvoeren van inspraaksessies tot het verwerken en naar het beleid vertalen van de resultaten. Met deze ervaringen en inzichten kan je dus later zelf aan de slag met participatie, bijvoorbeeld bij de opmaak van het gemeentelijk meerjarenplan.
- Het traject helpt om een dialoog op gang te brengen tussen de actoren van de verschillende beleidsdomeinen, en om vanuit een jeugdbril naar publieke ruimte en mobiliteit te leren kijken.
VIDEO: Bekijk hier hoe het traject in Geel eruit zag.
Hoe verloopt een traject?
Startmoment
Het traject begint met een startvergadering samen met betrokken actoren, en een terreinbezoek. Kind & Samenleving ontwikkelt op basis van het startmoment de inhoud en aanpak van de sessies.
Het participatietraject
Het participatietraject start zo snel mogelijk na het startmoment. Het bestaat uit drie inspraaksessies die binnen een termijn van 2 à 3 weken worden afgerond.
Als indiener kan je kiezen uit twee mogelijke varianten die dezelfde prijs hebben: een dieptetraject (drie sessies met dezelfde groep kinderen/jongeren) en een breedtetraject (sessies met drie verschillende groepen kinderen/jongeren).
Variant 1: Dieptetraject
In drie opeenvolgende sessies gaan we met dezelfde groep kinderen of jongeren aan de slag.
Het eindresultaat van dit traject bestaat uit een afsluitend contactmoment waarbij kinderen en beleidsmakers met elkaar in dialoog gaan.
Waarom kiezen voor een dieptetraject?
- Dit traject maakt het mogelijk om dieper in te gaan op een concrete (speel)plek of een bepaalde thematiek die relevant is voor kinderen/jongeren (bv. verkeersveiligheid, klimaatbestendigheid …).
- Kinderen en beleidsmakers gaan rechtstreeks met elkaar in dialoog. Dat levert waardevolle inzichten op, zowel voor de kinderen als voor de beleidsmakers. Diepgang van het participatieproces staat centraal.
- Beperking: Er wordt slechts één welbepaalde groep kinderen/jongeren bevraagd.
Variant 2: Breedtetraject
We doorlopen drie inspraaksessies volgens eenzelfde opbouw maar in verkorte vorm. De sessies vinden plaats met drie verschillende groepen.
Het eindresultaat bestaat uit een analysekaart met kansen en knelpunten voor het kindweefsel in een bepaalde wijk, een kaart met gebruiksroutes en verkeersknelpunten, of een ontwerpschets met een ruimtelijke visie voor een concrete publieke (speel)ruimte.
Waarom kiezen voor een breedtetraject?
- We bevragen en bereiken meerdere groepen kinderen/jongeren over eenzelfde plek/thematiek. Het traject bereikt dus een grotere en meer diverse groep kinderen of jongeren.
- De uitkomst is een analysekaart van het bestaande kindweefsel in een bepaalde wijk, een kaart met gebruiksroutes en verkeersknelpunten, of een ontwerpschets voor een concrete (speel)ruimte. Die resultaten kunnen nadien als input dienen om verder werk te maken van een kwalitatief speelruimtebeleid of als basis voor de uitwerking van een (speel)ruimte in een bestek.
- Beperking: Dit is een minder intensief inspraaktraject. Per groep is de inspraak beperkter waardoor er minder uitgebreid in dialoog kan worden ingegaan op bepaalde cases/oplossingen.
Prijs
Dergelijk project kost in principe € 5.940. Door subsidies van de Vlaamse overheid betaal je binnen deze projectoproep 60% van de totaalprijs, zijnde € 3.560 (vrij van BTW).
Praktische voorwaarden
De indiener staat in voor de logistieke taken. Concreet betekent dit:
- Praktisch organiseren van de startvergadering en het terreinbezoek met de sleutelactoren (diensten, schepenen, ontwerpers …).
- Praktisch organiseren van de 3 inspraaksessies (locatie, logistiek) en contacteren van de doelgroepen. Dit gebeurt in samenwerking met één of meerdere scholen. Elke groep bestaat uit minstens 8 kinderen en jongeren (tussen ca. 8-18 jaar). De sessies duren minimaal 2 uur.
- Bijwonen van de inspraaksessies en inhoudelijk verslag nemen.
- In geval van het dieptetraject: aanwezigheid van beleidsmakers garanderen op het afsluitend contactmoment. Inhoudelijk verslag nemen van dit contactmoment.
Kind & Samenleving staat volledig in voor de inhoudelijke voorbereidingen en uitvoering van de inspraak.
Selectiecriteria
Wij selecteren zes projecten die het best scoren op onderstaande criteria. Indieners die verschillende criteria combineren, scoren hoger.
1. Projecten die in aanmerking komen:
- Analyse van bestaande kindweefsel: Zicht krijgen op de speel- en ontmoetingskansen in een bepaalde wijk in de gemeente/stad.
- Een
ruimtelijk inrichtingsproject dat kinderen/jongeren aanbelangt:
- (Her)inrichting van een formeel speelterrein
- (Her)inrichting van een speelbos of natuurspeelplek
- Ontharding van een buurtplein met speelbaar groen en water
- (Her)inrichting van de buitenruimten van een sport- of recreatiesite
- …
- Een
mobiliteitsplan of -project dat
kinderen/jongeren aanbelangt:
- In kaart brengen van gebruiksroutes en verkeersknelpunten (bv. barrières, oversteken …)
- (Her)inrichting van een hoppinpunt
Het project bevindt zich in een zo vroeg mogelijk stadium, zodanig dat de impact van kinderen en jongeren maximaal is.
2. Motivatie:
Waarom is het project belangrijk voor kinderen/jongeren? Waarom wil de gemeente hier kinderen/jongeren bij betrekken?
3. Engagementsverklaring:
De indiener garandeert dat de gemeente binnen een korte periode drie keer minimum acht kinderen of jongeren kan bijeenbrengen voor minimum 2 uren. (Hetzij dezelfde groep drie keer, hetzij drie verschillende groepen, naargelang het traject.)
Dit moet aangetoond worden met een bevestigingsmail van een school of jeugdorganisatie.
4. Timing:
De inspraaksessies worden ingepland binnen een termijn van twee à drie opeenvolgende weken.
We hanteren twee deadlines voor indiening. De 1e deadline ligt op uiterlijk 4 april 2025. De 2e deadline ligt op uiterlijk 9 mei 2025. Voorstellen die worden ingediend uiterlijk op 4 april, scoren hoger.
Timing
- 1e deadline voor indiening: tot en met 4 april 2025
- 2e deadline voor indiening: tot en met 9 mei 2025
Voor het indienen van het dossier moet gebruikt worden gemaakt van het invulformulier (te downloaden bovenaan deze pagina). Een formeel ondertekende intentieverklaring van de indiener én bewijs van engagement van school/scholen moeten worden bijgevoegd.
- Bekendmaking geselecteerde projecten door Kind & Samenleving:
- Voor projecten die indienen ten laatste op 4/04/2025: ten laatste 25 april 2025
- Voor projecten die indienen ten laatste op 9/05/2025: ten laatste 30 mei 2025
- Opstart projecten:
- Voor projecten die indienen ten laatste op 4/04/2025: vanaf 25 april 2025
- Voor projecten die indienen ten laatste op 9/05/2025: vanaf 30 mei 2025.
- Afsluitend contactmoment: ten laatste november 2025.
Verdere vragen? Kandidatuur indienen? Contacteer projectcoördinator Andreas De Mesmaeker op ademesmaeker@k-s.be.