Studiedag "Inclusief maar uitdagend: Avontuurlijke speelruimte voor kinderen met een beperking"
Tijdens deze studiedag op woensdag 11 juni 2025 kom je te weten waar je aan moet denken wanneer je speelplekken inclusiever wil maken. Hoe creëer je een plek die toegankelijk is voor verschillende soorten beperkingen maar tegelijk deze kinderen net genoeg avontuur en uitdaging biedt?
Wil je direct inschrijven? Ga meteen naar het formulier.
11 juni is niet toevallig de Internationale Dag voor Spel. Spelen is een recht voor alle kinderen, maar niet alle kinderen krijgen evenveel kansen om van dat recht gebruik te maken. Het belang van spel en buitenspelen geldt ook voor kinderen met een beperking - en soms net nog meer, omdat ze in hun dagelijkse handelen niet zelfstandig kunnen beslissen om te gaan spelen.
Hoe ziet het spel van deze groep eruit? Wat is de rol van de omgeving waarin ze spelen om dat spel mogelijk te maken? En wat kan je als lokaal bestuur doen om de bestaande speelplekken toegankelijker te maken voor hun noden en wensen?
Op deze studiedag leer je de belangrijkste principes voor een inclusieve inrichting voor kinderen met verschillende soorten beperkingen: zowel fysiek als mentaal, zintuiglijk of motorisch, zichtbaar of onzichtbaar…
Deze inzichten hebben we gehaald uit pioniersprojecten in Waregem, Menen, Izegem en Antwerpen. Daar hebben we de kinderen en jongeren met een beperking zelf inspraak gegeven over hoe zij de ruimte ervaren, en nauw samengewerkt met de lokale doelgroepwerkingen om een grondig inzicht te krijgen in hun spel, hun noden, en hun drempels.
Daaruit formuleren we antwoorden op de volgende drie vragen:
- Hoe verloopt het spel van kinderen met een beperking?
- Hoe richt je de speelruimte in op maat van deze doelgroep?
- Hoe organiseer je participatie met deze kinderen en jongeren?
In ons webartikel over de pioniersprojecten hebben we onze ervaring tijdens deze vier trajecten samengevat.
MEER DAN ZITTEN EN LUISTEREN
Je leert veel meer over de publieke ruimte in de praktijk, door je er zelf in te begeven. Om te denken vanuit de ervaring van kinderen met een beperking, is ervaring nog meer dan ooit een goede leerschool. In de namiddag zetten we jou dan ook meteen aan het werk om deze kennis eigen te maken met een case.
We trekken gezamenlijk naar de Konijnenwei, een natuurlijke speelruimte in de Brederodewijk. Daar leer je in groep kijken vanuit het perspectief van een kind met een beperking, en ervaar je de drempels die daarbij komen kijken.
We zoeken samen naar ontwerpvoorstellen om het park toegankelijker te maken, zonder daarbij het karakter van deze natuurlijke en avontuurlijke plek te verliezen.
De studiedag is bedoeld voor medewerkers van steden en gemeenten die werken in de domeinen jeugd, openbare (speel)ruimte of gelijke kansen. Maar ook architecten en ontwerpers van publieke ruimte zijn van harte welkom om kennis over deze unieke doelgroep te vergaren of bij te schaven.
Tijdens de studiedag stellen we ook een publicatie voor over speelkansen voor kinderen met een beperking. Daarin bundelen we theorie, ontwerpadviezen en methodieken om de stem van kinderen en jongeren met een beperking te betrekken bij het ontwerp van plekken die voor hen van belang zijn. En jij krijgt de primeur!
OP HET PROGRAMMA
Hoe verloopt het spel van kinderen met een beperking? Hoe richt je de speelruimte in op maat van deze doelgroep? Hoe betrek je hen bij samenspel, bij activiteiten of bij inspraak op maat van hun noden en hun beperking? We formuleren een antwoord op deze vragen tijdens het theoretische deel in de voormidddag.
Om te denken vanuit de ervaring van kinderen met een beperking, is ervaring nog meer dan ooit een goede leerschool. In de namiddag zetten we jou dan ook meteen aan het werk om deze kennis eigen te maken met een case.
We trekken gezamenlijk naar de Konijnenwei, een natuurlijke speelruimte in Antwerpen Zuid. Daar leer je in groep kijken vanuit het perspectief van een kind met een beperking, en ervaar je de drempels die daarbij komen kijken.
PRAKTISCH
Locatie: Den Bell - Francis Wellesplein 1, 2018 Antwerpen
Bereikbaarheid: De locatie ligt op 1,5 km van station Antwerpen Zuid. Trams 1, 4 en 10 nemen je vanuit de andere stations daarheen.
Timing: Welkom vanaf 9u, start om 9u30, einde voorzien rond 17u00.
Catering: Een broodjeslunch is voorzien op de middag. Je kan allergiën of andere voedingsnoden doorgeven bij jouw inschrijving.
Deelnameprijs: €85 inclusief lunch.
Inschrijven: Geef je gegevens door in dit formulier.
TOEGANKELIJKHEID
Het event en de locatie zijn integraal toegankelijk. Er is een doventolk aanwezig, en ringleiding voor mensen met verminderd gehoor is mogelijk in de auditoria. Op jouw vraag kunnen we een rolkar reserveren die jou van het station naar de locatie brengt.
Heb je specifieke vragen, of kunnen extra aanpassingen of aangepast vervoer ervoor zorgen dat jij erbij kan zijn? Mail naar vormingen@k-s.be met jouw vraag, of geef je noden door in het inschrijvingsformulier.
De studiedag is een samenwerking tussen Kind & Samenleving en Stad Antwerpen. Het onderzoeksproject en de publicatie zijn tot stand gekomen met de steun van de Vlaamse overheid.