Basisvorming "Van speelweefsel naar kindweefsel"

Ons concept van een ‘speelweefsel’ is al langer bekend bij menig kindvriendelijke gemeente of stad: het beschrijft een strategie om tot een kindvriendelijk omgeving te komen die beleidsdomeinen overstijgt en verbindt. En dat alles omvat dus méér dan enkel spelen. Daarom kiezen we vanaf nu voor de term ‘kindweefsel’ in plaats van ‘speelweefsel’.

Het doel van dit weefsel om een omgeving te realiseren waarin kinderen zich kunnen uitleven en ontplooien, elkaar kunnen ontmoeten en zelfstandig op pad kunnen. Het gaat om plekken waar kinderen kunnen spelen en bewegen zoals speel- en sportterreintjes, maar ook om publieke ruimten zoals parken en pleinen, en voorzieningen zoals scholen, jeugdbewegingen, sportclubs …

Ook de verbindingen tussen deze ruimten en voorzieningen zijn van belang. Kinderen moeten deze plekken namelijk op een veilige én autonome manier kunnen bereiken.
Voor kinderen is dit hele weefsel - het geheel van plekken en verbindingen die er voor hen toe doen - van groot belang.

In deze vorming bieden we een theoretisch kader en voorbeelden uit de praktijk om een kindweefsel in kaart te brengen en bij te sturen voor een onderzoeksgebied: een buurt, een (deel)gemeente of een woonwijk. Op een interactieve manier, leer je de basics voor de spreiding, planning en inrichting van kwalitatieve jeugdruimte aan de hand van opdrachten en terreinbezoeken. We gaan ook op pad door de stad Mechelen en ontdekken goede voorbeelden van speelweefsel en kindvriendelijke publieke ruimte.

Deze vorming is ideaal voor jeugdconsulenten die voor het eerst kennis maken met ruimtelijke vraagstukken in hun stad of gemeente, en voor actoren uit andere beleidsdomeinen die werken aan open ruimte en willen weten hoe kinderen en jongeren de ruimte gebruiken.

Het programma:

De precieze dagindeling is onderhevig aan de groepsopbouw en de weergoden, maar inhoudelijk mag je je hieraan verwachten:

  • De theorie achter het kindweefsel
  • Formele en informele speelruimte
  • Wandeling: praktijkvoorbeelden in Mechelen
  • Broodjeslunch (inbegrepen in de prijs)
  • Terreinverkenning en ontwerpoefening
  • Feedback en nabespreking van de oefening

Vanaf 8u30 ben je welkom voor een eerste koffie. We starten om 9u stipt en eindigen rond 16u30.

Praktisch

  • Tijd en datum: woensdag 26 februari 2025, van 9u tot 16.30u.
  • Locatie: 't Gouden Leerhuys - Lange Ridderstraat 22, 2800 Mechelen. De vormingslocatie is op wandelafstand van Mechelen Station en van de parking Zandpoortvest.
  • Deelnameprijs: 85€, inclusief lunch en enkele versnaperingen.

Inschrijven doe je met dit formulier. De vormingsmaterialen krijg je achteraf aan de vorming doorgestuurd via mail.