Webinar "Van speelweefsel naar kindweefsel"

Snelcursus kindvriendelijke publieke ruimte en mobiliteit

In dit webinar loodsen we jou op minder dan één uur door de beginselen van kindvriendelijke publieke ruimte aan de hand van het concept 'kindweefsel', en tonen we je wat je allemaal kunt vinden en gebruiken in onze kennisbank om werk te maken van de beleving van kinderen op vlak van ruimtelijke ordening en mobiliteit.

Met meer dan 50 jaar ervaring op de teller heeft Kind & Samenleving heel wat informatie te bieden over de beleving van kinderen en jongeren en hoe je die vertaalt naar kindvriendelijke publieke ruimte. Ook voor nieuw verkozen schepenen in een lokaal bestuur is al die kennis een waardevolle bron van inzichten over het verband van het fysiek en mentaal welzijn van de jeugd met de toegankelijkheid van de publieke ruimte en een mobiliteit op maat van de kindnorm.

Maar of je nu een schepen van Jeugd bent, die plots terecht komt in een technisch en ruimtelijke gesprek, of een schepen van Mobiliteit of Ruimtelijke Ordening of een ander domein, die daarom minder vertrouwd is met het perspectief van kinderen, is het vaak een tijdrovende opdracht om zelf te gaan grasduinen in de kennisbank om al die nuttige informatie ook echt eigen te maken - en als schepen is jouw tijd kostbaar. Dus waar begin je dan best?

De nieuwe bestuursperiode is een uitgelezen kans om als goed voornemen hier wegwijs in te worden, en daarvoor kun je bij ons op twee momenten terecht om tijdens een laagdrempelig online webinar te spreken met onze projectcoördinatoren Wouter, Sabine en Andreas. Zij vertellen jou onder meer:

  • Wat het concept 'kindweefsel' inhoudt, en hoe je een kindweefsel van een buurt herkent en in kaart brengt.
  • Hoe je dat kindweefsel aanvult en planmatig bijstuurtop basis van de visie van het college van burgemeester en schepenen.
  • Op welke manier participatie met kinderen en jongeren bijdraagt aan het succes van jeugdruimtebeleid.
  • Welke verbanden er te leggen zijn vanuit het kindweefsel met het klimaat en de natuur, en hoe je die uitdagingen overwint.
  • Met welke diverse doelgroepen je rekening moet houden binnen het domein jeugd, die minder makkelijk de publieke ruimte kunnen gebruiken.
  • Welke handvatten een lokaal bestuur heeft om de inzichten van het kindweefseldenken in beleid te verankeren.

De inzichten uit het webinar zullen zeker van pas komen bij het schrijven aan de verschillende beleidsteksten van de komende bestuursperiode, of als jouw stad of gemeente in de komende jaren ambieert om in te dienen voor het label Kindvriendelijke Steden en Gemeenten.

Het webinar is specifiek gericht op nieuwe of herverkozen schepenen die meer kennis over kindvriendelijke ruimte willen opdoen, maar uiteraard is deze informatie ook handig voor andere professionals zoals de medewerkers van allerlei stads- of gemeentediensten. Ook zij zijn welkom om het webinar bij te wonen.

We houden twee sessies met dezelfde inhoud, zodat je naar jouw agenda kunt kiezen. Toch voor beide sessies belet? Indien je alsnog inschrijft, ontvang je achteraf de video van het webinar om op eigen houtje te kunnen herbekijken binnen de 15 dagen na jouw voorkeursdatum. Zo kun je de inzichten zelf verwerven wanneer het jou uitkomt.

  • Avondsessie op donderdag 30 januari, van 19u30 tot 20u30
  • Namiddagsessie op dinsdag 11 maart, van 15u30 tot 16u30

Geïnteresseerd? Schrijf dan zeker in voor ons webinar via dit formulier.