Twaalf is het nieuwe vijf voor twaalf

Beste twaalfjarige,

Het zal je intussen wel al opgevallen zijn dat volwassenen de grootste stommiteiten zeggen, overigens vaak met de beste bedoelingen. Ze zeggen hun kinderen: ‘Wees niet zo kinderachtig’. (Euh?) Of ze zeggen: ‘Doe normaal’. (Definieer ‘normaal’?) Ze vertellen je dat je overal af moet blijven, alsof je dat ooit zou kunnen, tenzij je een gewichtloos tollende ruimtevaarder bent. En ze zeggen: ‘Dat is een dt-fout.’ Maar dat kan ook niet hé, want je kunt nooit de twee tegelijk fout hebben.

Wat ze ook nog beweren, is dat er een lijst bestaat met dingen die je gedaan moet hebben vóór je twaalf bent. Straks is het weer zo ver. Dan viert Ketnet in Bokrijk zijn checklistdag, waar je tv-sterren kunt ontmoeten, een nacht in het bos kunt winnen en dus ook een heel aantal checks kunt afvinken op een grappige to-do-lijst. Maar jij niet, want je bent al twaalf, en dus te oud, helaas.

http://storage.condros.eu/Uploads/bokrijk/files/Checks-2015.JPG

Ja, hallo, koop u een taart en vier het - of zo zou mijn veertienjarige in huis dat toch zeggen. Het is natuurlijk klinkklare nonsens dat je nu al te laat bent om dat allemaal voor het eerst te doen. Je bent ten slotte pas twaalf, hoe kan het dan al vijf voor twaalf zijn? Sterker nog, je hebt in feite alle tijd van de wereld: het leven is namelijk één grote avonturentocht, vol slier- en valpartijen, gekke sprongen, snoep en keiharde vernielingen – helaas ook van dingen die niet stuk mochten.

Aanvaard dus geen leeftijdsgrenzen op gekkigheid. Nooit. Laat je straks, als je voor het eerst naar het middelbaar gaat, ook niet wijsmaken dat je nu te oud bent om te rennen, te brullen en dikke Bertha te spelen. Geloof het niet, als die grote van vijftien-zestien jaar je op je nieuwe speelplaats komen zeggen dat je vanaf nu alleen nog mag chillen. Dit is namelijk de zieligste stommiteit die twaalfjarigen begaan: dat ze aanvaarden dat ze nu bedaard tegen een muur moeten hangen, terwijl ze zo graag nog eens tikkertje zouden spelen. Ik kan alleen maar hopen dat ze in dat geval snel oud genoeg worden om weer het kind uit te hangen.

roltrap gecompromeerd

Zo, beste twaalfjarige, uit protest tegen absurde leeftijdsgrenzen ben ik alvast begonnen aan een ander soort lijst, van checks die je levenslang zou moeten doen, toch zeker tot je 112 bent.

#1.Huppel elke dag. Toen mijn dochter veel kleiner was, leerde ze mij hoe huppelen alles lichter maakt: de tocht naar school, bijvoorbeeld, of naar de tandarts. Zal ik eens iets verklappen? Na de grote vakantie vertrek ik nog altijd discreet huppelend naar mijn werk: dat werkt heel goed tegen weemoed.

#2.Blaas lege chipszakken op en laat ze met een klap ontploffen. Trap dagelijks tegen een blik, een steentje of een plas. Blijf oefenen in leuke, nutteloze dingen. Fluiten kan je trouwens ook na je twaalfde leren, ik (al meermaals twaalf) ben nog volop in opleiding.

#3.Verstop je achter een deur of een zetel. Spring dan brullend tevoorschijn zodat je vrienden zich een ongeluk schrikken. Dat is zo waanzinnig leuk, dat moet je echt minstens tot je honderdste doen.

#4. Blijf je verbazen over dingen die geen merk, geen toegangskaartje en geen prijs hebben. Wist je bijvoorbeeld dat een regenworm sommige dingen heel goed kan onthouden, tenzij hij zijn hoofd verliest? Dan krijgt hij een nieuw hoofd en moet hij alles opnieuw leren. Wormen trekken zich dan ook niets af van wat volgens hun leeftijd mag en niet mag.

#5.Als er nette rijen worden gevormd, maak ze dan steevast minder netjes door een stap opzij te zetten. Een heel klein stapje desnoods. Neem roltrappen in de verkeerde richting. Verstop snoep. (Geloof mij, je ouders hebben er ook al vaak voor jou verstopt.)

#6.Verzin levenslang nieuwe spellen waarbij je met vrienden door bossen en modder moet rennen. Even terzijde: een nacht in een bos hoef je niet te winnen. Bossen zullen er altijd voor je zijn. Als je het zo bekijkt, ben je dus ook altijd een winnaar.

#7.Verzamel. Gewoon iets, of gewoon alles. Altijd en overal.

#8.Blijf de dingen zo hoog mogelijk gooien. Ballen, boekentassen, appelsienen, zand. Blaas pluisjes of blaadjes in de lucht, en doe alsof het vallende sterren zijn: een wens voor alles wat neerdwarrelt.

#9.Neem een abonnement op heerlijke wensen, zo ongeveer van je nulde tot je oneindigste dag.

#10.Geloof nooit dat wenslijstjes eindigen bij een getal.

#11.Ook niet bij een 10. Het mag bijvoorbeeld gerust een 11 zijn.

#112.Of een 112 dus :)

Met huppelende groeten,

Kaat

(beeld checklist: Ketnet, foto roltrap: Diego Franssens, Spelen & Ontmoeten)

Reacties

comments powered by Disqus