Red de komkommer

Wat zijn onmogelijke combinaties in het leven van een doorsnee tiener? Even denken. ‘Ik en orde.’ ‘Ik en elke dag driehonderd gram verse groenten.’ ‘Ik en de goede raad van mijn ouders.’Ik en wekkers die veel te vroeg afgaan.’ Vooral dat laatste misschien. Als tieners één voorwerp uit het heelal mochten wegstemmen, dan zou het wel die vermaledijde wekker zijn, omdat hij zo luidruchtig verkondigt dat het tijd is, of liever: dat er geen tijd meer is. Dat ze moeten voortmaken met douche, ontbijt en het volproppen van hun gymtas, en dat ze die toets nog moeten laten tekenen. (‘En waarom heb je dat niet gisterenavond gedaan?’ roept iemand in de verte. Vast een ouder.)

Zoals kapitein Haak achterna werd gezeten door Tick-Tock, de krokodil die een wekker had ingeslikt, zo laten tieners zich de ochtendspits in jagen. Dat merkten we toen we een groep eerstejaars vroegen om die eerste uren van de dag in beeld te brengen voor ons e-zine QuaJong. De rest van de dag wordt grotendeels gestructureerd door uren (lesuren, bus-uren, hobby-uren, studie-uren), tot de vakantie de metronoom stil legt. Het zal plots rustiger zijn, aan de bushaltes, op de pleinen en in de buurtwinkels bij scholen. De tieners slapen nog, ze zijn moe. Soms vragen we ons af of ze ooit nog opstaan. Soms vinden we dat ze iets beters te doen moeten hebben, iets stoms desnoods. Deze lente kopte De Standaard: “Jongeren te bang en te lui om misdrijven te plegen.” Maar nee, dus. Ze laten ons gewoon zien wat echte vakantie mag zijn. Stilvallen. Zorgeloosheid. Vrijheid. Ontregeling.

‘Komkommertijd’, zo noemen we de periode waarin de stroom vertraagt, er nauwelijks iets gebeurt en FC De Kampioenen heruitgezonden wordt op tv . De Britten spreken over het silly season, de Duitsers hebben hun Sommerloch (‘zomergat’) en Sommerlochtiere, (‘zomergatdieren’): dat zijn de gorilla’s, panda’s en zeemonsters die in het nieuws komen omdat er geen ander nieuws is. Het klinkt altijd wat denigrerend, alsof zoveel rust niet bij het echte leven past. Wij, volwassenen, hebben dan ook niet zoveel verstand van stilvallen, bang als we zijn we om iets te missen, en haastig om de dagen vol te plannen. Vrije tijd beginnen we met die vreselijke vraag: ‘Wat staat er vandaag allemaal op het programma?’

Zou het kunnen dat we nog iets van onze tieners kunnen leren? Moeten we hun chill-beleid niet gewoon inpikken? We wensen u (en onszelf) in elk geval een zomer met gaten en komkommers. Een vakantie die tijd biedt om te herademen, gepieker los te laten en vrienden terug te vinden. Hang het uit. Omarm de komkommer. Neem met geliefden een zonnige bank in beslag. Ga pootje baden in een zee van tijd. En sla die wekker aan diggelen. Als u met vakantie gaat, dan moet hij tenslotte ook niet meer werken.

Kaat Schaubroeck

Reacties

comments powered by Disqus