Jonge Wegweters
Jonge Wegweters is een toolbox speciaal ontwikkeld voor steden en gemeenten om jongeren tussen 16 en 21 jaar te betrekken bij het lokale mobiliteitsbeleid. Samen met jongeren uit de derde graad secundair onderwijs, de jeugdraad of een samengestelde focusgroep breng je de mobiliteitsbeleving en het verplaatsingsgedrag van jongeren in je stad, gemeente of regio in kaart.
Met het stappenplan en de participatieve methodieken van Jonge Wegweters werk je samen aan concrete en gedragen aanbevelingen die op het einde van de rit worden voorgesteld aan het college van burgemeester en schepenen.Het doel is om het verplaatsingsgedrag van jongeren in kaart te brengen samen met leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs. Deze data vormen de basis voor een participatietraject dat resulteert in aanbevelingen voor een duurzaam mobiliteitsbeleid op maat van jonge inwoners.
Hoe werk je met Jonge Wegweters?
Je kan op drie manieren aan de slag met de toolbox.
1. Doe het zelf. Met het gratis stappenplan kom je al een heel eind. Van inzichten verzamelen, participatiemethodieken tot het formuleren van aanbevelingen: het hele traject staat volledig uitgelegd op de website.
2. Krijg coaching op maat. Bataljong en Kind & Samenleving ondersteunt de mobiliteitsambtenaar bij de voorbereiding en verwerking van elke stap.
3. Laat het helemaal over aan Jonge Wegweters. In dat geval nemen Bataljong en Kind & Samenleving het volledige traject voor hun rekening.
Alle info over de toolbox en het traject vind je op jongewegweters.be
“Het project Jonge Wegweters is een uitgelezen kans om te weten te komen wat er speelt op het vlak van mobiliteit bij de jongeren. Als bestuur ontdek je bepaalde knelpunten en noden die anders onopgemerkt blijven. De input van de leerlingen is een meerwaarde om het mobiliteitsbeleid vorm te geven en bij te sturen.”
Ot Van Gruisen, mobiliteitsambtenaar Dilsen-Stokkem