Oproep: gemeente gezocht voor 'De Grote Sprong'

Voor veel jonge tieners is de sprong van de lagere naar de middelbare school ook de grote sprong naar zelfstandigheid. Tieners worden geconfronteerd met nieuwe mobiliteitskeuzes en ook verkeerssituaties waarin zij kwetsbaar zijn.

Hoe bereiden tieners en ouders zich voor op deze grote stap? Hoe kan een stad of gemeente verkeersveiligheid aanpakken en zowel ouders als tieners ondersteunen in duurzame mobiliteitskeuzes? Welke ideeën hebben tieners zélf voor veilig en duurzaam verkeer naar school? 

We zoeken nog één gemeente of stad om samen met tieners een participatietraject af te leggen. Gebaseerd op hun inzichten en samen met het bestuur werken we een concreet beleid en aanbevelingen uit op maat van jouw gemeente, zodat tieners vlot en veilig de grote mobiliteitssprong kunnen maken.

Wat haal je eruit?

Met dit project krijg je verfijnde?inzichten van tieners over volgende onderwerpen:

  • Waarom kiezen tieners voor een bepaald vervoersmiddel in jouw gemeente? Wat zijn de overwegingen, fysieke en mentale drempels, noden, …? Wat is de rol van de ouders?
  • Hoe evalueren tieners de belangrijkste routes in de gemeente die ze elke dag afleggen? Waar zitten de belangrijkste knelpunten, missing links of alternatieven?
  • Welke voorstellen en initiatieven helpen tieners en ouders om zich duurzamer te verplaatsen naar school? Helpt een ‘samenfietsplan’, een fijne schoolzone om af te spreken, een beloningssysteem en sensibiliseringscampagnes? Of hebben tieners zelf nog betere en creatievere ideeën?
  • Hoe krijgen tieners informatie en welke kennis over alternatieve vervoerskeuzes ontbreekt bij hen en bij hun ouders? Hoe kan jouw gemeente deze doelgroep beter informeren over bijvoorbeeld deelmobiliteit, Hoppin-punten, vervoer op maat, alternatieve fietsroutes, financiële ondersteuning of abonnementen, ...?

PraktischE INFORMATIE

Kind & Samenleving neemt het grootste deel van het uitvoerende werk op zich. De tijdsbesteding van het gemeentebestuur is zeer beperkt.

Wat doet Kind & Samenleving voor jou?

  • Wij organiseren drie inspraaksessies met tieners op maat van de gemeente en voeren ze uit.
  • Wij verwerken alle inspraakresultaten en formuleren daaruit concrete aanbevelingen.
  • Wij presenteren de resultaten aan het gemeentebestuur en formuleren samen concrete acties.

Wat wordt er van de gemeente verwacht?

  • De gemeente zoekt drie deelnemende klassen om een inspraaksessie te laten doorgaan. Ideaal is één sessie in een klas van het 6e leerjaar lager onderwijs, en twee sessies in het eerste middelbaar. Een alternatief is bespreekbaar.
  • De gemeente organiseert een startvergadering en eindmoment voor het project waarop de bevoegde personen voor jeugd, mobiliteit of onderwijs aanwezig zijn.
  • De Vlaamse overheid subsidieert het grootste deel van dit project binnen een actieprogramma duurzame mobiliteit. Er wordt een bijdrage van de deelnemende gemeentes gevraagd van 3.500,00 € (vrij van BTW).

Wanneer gaat dit project van start?

De aard van het onderzoek maakt dat de sessies in het lager onderwijs nog in april, mei of juni moeten plaatsvinden. De precieze planning van de sessies is bespreekbaar met de scholen en gemeente.

Hoe stel je jezelf kandidaat?

Je hoeft de scholen niet te contacteren vooraf aan je kandidatuur. Met een principebeslissing van de bevoegde schepen kunnen we aan de slag.

Neem zo snel mogelijk contact op met Wouter Vanderstede van Kind & Samenleving om verdere stappen te overlopen: wvanderstede@k-s.be // +32 487 023 216

Benieuwd naar de eerste resultaten van de Grote Sprong?

Lees het artikel over de Grote Sprong in ons Magazine.

Achtergrondinformatie over het actieprogramma 'De Grote Sprong'.

Dit actieprogramma krijgt de steun van de Vlaamse overheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

      

Dit actieprogramma krijgt de steun van de Vlaamse overheid, Departement Mobiliteit en Openbare Werken.