Speelweefselplan Beveren-Melsele

Kindvriendelijke gemeente als vertrekpunt

In 2022 behaalde de Gemeente Beveren het label Kindvriendelijke Gemeente. Een kindvriendelijke gemeente verbindt zich ertoe de rechten van het kind te realiseren en te implementeren doorheen alle beleidsdomeinen. Binnen dit proces bleek kindvriendelijke publieke ruimte en mobiliteit een belangrijke nood van kinderen.

Speelweefselplan

De Gemeente Beveren wil systematischer en planmatiger werk maken van kwalitatieve speelruimte en van een kind- en jeugdvriendelijke gemeente. Zowel voor de korte als voor de langere termijn moet duidelijk worden wat er voor elke bestaande speelruimte moet gebeuren en waar de kansen en beperkingen zitten voor uitbouw van nieuwe speelruimte.
Het speelweefselplan is een instrument worden om samen met andere diensten kindvriendelijke publieke ruimte te realiseren. Dit gebeurde vanuit de beleving en het ruimtegebruik van de (jonge) bewoners en met oog voor intergenerationaliteit.

Mobiliteitskamers als uitgangspunt

Het wijkcirculatieplan voor Beveren-Melsele vormde de basis voor de indeling in wijken. Binnen de mobiliteitskamers moeten kinderen vanaf 8 jaar zich autonoom kunnen bewegen.

Aan de hand van terreinbezoeken, ruimtelijke analyse inspraak van kinderen en een documentenstudie maakten we in een eerste fase een omgevingsanalyse op van het bestaande speelweefsel in Beveren en Melsele. Op basis van deze analyse identificeerden we knelpunten en potenties

In een tweede  fase formuleerden we gerichte beleidsacties om tot een kwalitatief speelweefsel(beleid) te komen. Dit zal mondde uit in een visie, oplossingen en een actieplan.