Drempels voor buitenspelen

Spelen met struikelblokken: onderzoeksrapport
PDF ~ 1.51 Mb
Download
Samenvatting onderzoek Spelen met struikelblokken
PDF ~ 539 Kb
Download

Kinderen spelen minder dan vroeger buiten in hun woonomgeving. Maar hoe komt dat, en wat kunnen we eraan doen? Twee vragen waar Kind & Samenleving graag een antwoord op helpt formuleren. 

Een onderzoek naar drempels

In ons onderzoek Spelen met struikelblokken laten we kinderen aan het woord. Welke drempels maken buiten spelen in hun buurt voor hen minder vanzelfsprekend? En wat haalt hen juist wel naar buiten? We gingen in gesprek met kinderen in vijf stedelijke buurten in Antwerpen, Halle, Hasselt, Kortrijk en Temse.

Ontdek hoe de buurt het verschil maakt voor kinderen. Lees het onderzoeksrapport of bekijk de korte samenvatting.

Een poster met buitenspeelhelden en sidekicks

Kinderen hebben letterlijke en figuurlijke speelruimte nodig. Daar kunnen ze niet op hun eentje voor zorgen. Met kleine en grote heldendaden kunnen ouders, jeugd- en buurtwerkers, scholen en lokale besturen samen met kinderen een hoop struikelblokken opruimen. Laura Janssens tekende onze nieuwe poster 8 heldendaden die kinderen meer doen spelen in de buurt.

Zelf aan de slag? Een inspiratiegids voor lokale besturen

Wil jij zelf een sidekick worden voor de buitenspeelhelden in je stad of gemeente? Dan vind je zeker ideeën in Ondersteun het buitenspelen, onze inspiratiegids voor lokale besturen. 9 praktijkvoorbeelden uit Vlaanderen en Brussel tonen hoe ouders, buurtbewoners, jeugd- en buurtwerk en lokale besturen erin slagen om speelkansen te creëren op inspirerende manieren. Hun tips krijg je er zomaar bij.