BUURTSPELERS: spelen dicht bij huis (tool)

PDF ~ 4.27 Mb
Download

Kinderen spelen het vaakst buiten dicht bij huis. De eigen straat en de straten en pleintjes daarrond zijn het toneel van verstoppertje, wat rondfietsen, een partijtje voetbal. Straten en pleintjes zijn waar kinderen elkaar ontmoeten, en zélf moeten zien om te gaan met al het leuks en het lastigs dat dat met zich mee brengt. Zo wordt de buurt stilaan vertrouwd terrein: waar ze zich thuis voelen, en van waaruit ze de wereld rondom verder gaan verkennen.

Spelen dicht bij huis ondersteunen

Toch is het juist dat informele buitenspelen in de eigen buurt dat in onze samenleving onder druk staat. Kinderen zijn minder dan vroeger gewoon op straat terug te vinden, en hun actieradius is sterk verminderd: ze mogen minder ver van huis weg.

Onze tool Buurtspelers geeft juist dit buitenspelen een steuntje in de rug. Samen met kinderen maakt u de diagnose van de heel uiteenlopende aspecten van buiten spelen in hun wijk. Over leuke en stomme plekken, over zorgeloos kunnen rondfietsen (of net niet), over de andere kinderen en volwassenen in de wijk, en of er veel te doen valt. Wat maakt dat een buurt kwaliteitsvol is om in te spelen en elkaar daarbij te ontmoeten? Wat toont dat het fout zit en kinderen kansen mislopen? En waaraan kunnen we dan het best werken?

Buurtspelers helpt om dat samen met kinderen in beeld te krijgen, met concrete inspraakmethodieken, een checklist om alle info goed te kunnen begrijpen, en inspiratie om te werken aan een beter bespeelbare buurt te werken.