Verooover de straat: Een tool om een straat kindgerichter te maken

PDF ~ 9.93 Mb
Download

veroover de straat beeld voor site

"Stop! Niet op straat! Eerst naar links kijken en dan naar rechts!" Het zijn vaak de eerste dingen die we kinderen leren over de straat. Dat moet wel: de auto neemt er zo'n centrale plaats in dat het belangrijk is dat ze daar rekening mee houden. Als volwassenen aarzelen we dan ook om de kinderen buiten te laten spelen, omdat we het op straat niet veilig genoeg vinden.

En toch zijn straten zijn zoveel meer dan betonnen repen waar je overheen kunt rijden. Het zijn plekken waar kinderen al die dingen kunnen doen die het recept vormen voor een fantastische jeugd. Ze kunnen er rennen en avonturieren, ze vinden er vrienden en kunnen de omgeving verkennen. Ze leren er de buren kennen, wat de verbondenheid en de veiligheid in de buurt versterkt. Om het met drie O’s te zeggen: in de ideale straat kunnen kinderen Ontspannen, Ontdekken en Ontmoeten.

Met deze gratis downloadbare publicatie willen we u graag inspireren om straten beter af te stemmen op kinderen en jongeren, of sterker nog: om ze meer op maat van alle buren te snijden.