Hoe ZOT is ons dorp? een inspraaktool voor het gemeentelijk beleid

PDF ~ 4.05 Mb
Download

Een inspraaktool voor het gemeentelijk meerjarenplan

Gemeentes zijn nu volop bezig met de opmaak van hun meerjarenplan. Dit is het belangrijkste beleidsinstrument voor de komende zes jaar. De stem van jeugd mag daar dus niet in ontbreken!

In 'Hoe zot is ons dorp?' vind je eenvoudige methodieken om met kinderen en tieners in gesprek te gaan over hun (deel)gemeente. Doe met hen de 'dorpen-test' of de 'frietjes-test', zowel in de jeugdraad als in klassen.

Per beleidsthema zijn er concrete acties voor een integraal jeugdbeleid opgesomd: van bestaande speelruimte-normen tot biblio-bus. De methodieken en beleidsvoorstellen zijn het resultaat van actie-onderzoek in 13 kleine gemeenten.

Kinderen en tieners van de nevelstad

Steden hebben de laatste jaren stevig ingezet op hun jongste bewoners, al was het maar om de stadsvlucht tegen te gaan. Dat de wensen van kinderen en jongeren daar nu vaker op de agenda staan, is natuurlijk fantastisch, maar we dreigen iets te vergeten: een grote groep kinderen en tieners woont nog altijd daarbuiten, in de groene rand, in dorpen, deelgemeenten of gehuchten tussen stad en platteland. En ook zij hebben nood aan fijne speel- en ontmoetingsplekken, goede verbindingen, toffe winkels in de buurt, een pleintje om te chillen, onvergetelijke feesten.

Kind & Samenleving vzw deed actie-onderzoek naar die bijna vergeten groep kinderen en jongeren. Hoe loopt het leven voor hen buiten de stad? Wat maakt dat ze zich daar thuis voelen? Wat willen ze toevoegen? In dertien gemeenten gingen we daarover praten met tieners (10 tot 15 jaar), en ook al zijn de resultaten van zo’n onderzoek nooit definitief of compleet, toch zagen we een aantal centrale thema’s. Die inzichten geven we je in deze publicatie graag mee, maar… dat is nog maar het begin. We willen je namelijk ook uitnodigen om zelf op onderzoek te gaan. Hoe zit het precies in jouw dorp of gemeente (*)? Wat zijn daar de sterktes en wat kan beter? 

Daarom reiken we je heel wat creatieve ideeën aan om zelf met kinderen en tieners in gesprek te gaan. Bovendien zetten we je op weg naar concrete acties op korte en lange termijn, zodat je echt dingen kunt veranderen.