Ruimtehelden: participatief leerpakket rond ruimtebewustzijn

Kind & Samenleving ontwikkelt samen met HoGent, de Vereniging voor Leerkrachten Aardrijkskunde (VLA) en VRP een participatief leerpakket rond ruimtebewustzijn volgens de principes van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en het wonen van de toekomst op maat van jonge tieners.

In de eerste twee jaar (2022-2023) van het project experimenteren we met methoden en technieken en werken we volop les- en participatiemateriaal uit. In latere fases brengen we dit samen tot een leerpakket en gaan we samen met de VRP ook de dialoog aan met ontwerpers en planners.

Grondig uitgetest leerpakket 

In 2022  trokken we naar klassen in het 5de en 6de leerjaar en 1ste en 2de middelbaar. We testten een selectie van bestaande en door Kind & Samenleving ontwikkelde methodieken die tieners laten kennismaken met de principes van duurzaam ruimtegebruik. Zo bereikten we al 335 leerlingen en hun leraren.

Wil je onze Ruimtehelden aan de slag zien?

Focus & WTV maakte een reportage van een publieksmoment in Stad Kortrijk omtrent de opmaak van het Beleidsplan Ruimte West-Vlaanderen. Wij gaven parallel hieraan een sessie Ruimtehelden voor de Jonge West-Vlamingen. Benieuwd hoe zij hun ruimte in de toekomst zien? Kijk vanaf minuut 8:50!

Participatie duurzaam ruimtegebruik

In 2023 gaan we nog een stapje verder met participatie van jongeren bij ruimtelijke planning. Tieners kunnen via Ruimtehelden hun visie geven op geplande projecten. Hiervoor werken we samen met steden en gemeenten. Hieraan gekoppeld willen we in het laatste jaar van het project, 2024, ook de link leggen naar planners. We willen immers in kaart brengen wat voor tieners de voorwaarden zijn om positief te staan tegenover verdichting en ruimte delen zodat ook planners hiermee rekening kunnen houden. Onze eerste bevindingen hieromtrent lees je in ons magazine

Kennismaken met ons participatief leerpakket voor duurzaam ruimtegebruik kan op 25 maart 2023 op het VLA-congres.

Enquête voor leraren

Geef je les rond ruimte(lijk bewustzijn) in het 5de of 6de leerjaar of de 1ste graad secundair?
Zou je even enkele vragen willen invullen voor de ontwikkeling van ons leerpakket ‘Ruimtehelden’? Wij bezorgen je het leerpakket in ruil!

Alvast bedankt!

Je vindt de enquête hier

Voor vragen of interesse in een testsessie in je klas of gemeente kan je terecht bij Gisèle via gvervoort@k-s.be

Dit project komt tot stand met de steun van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid.