Picto-play: een creatieve manier om kinderen inspraak te geven

U wil kinderen betrekken bij de inrichting van een speelse ruimte? Dan biedt picto-play een handige methode om aan de slag te gaan. Aan de hand van speelse icoontjes kunnen kinderen zelf ontwerpen maken én afwegen welke keuzes ze maken.

Download gratis de picto-play icoontjes en ga onmiddellijk aan de slag.

Zien hoe het eraan toegaat in de praktijk? Laat u inspireren door een reportage die we maakten in een basisschool in Blaasveld (eerder verschenen in het tijdschrift Krax).

Ontdek hoe het werkt in de handleiding.  Hier vindt u alle informatie die u nodig hebt om de  inspraaksessie goed op te bouwen en het maximum te halen uit deze tool.

Hieronder vindt u ook enkele voorbeelden van collages waarbij picto-play werd gebruikt.

Snaaskerke (Gistel). In een ontwerpsessie met tieners kwam deze ontwerpschets tot stand.

 

Diksmuide. Beelden gemaakt tijdens een inspraaksessie. Kinderen leveren ideeën voor de inrichting van een speelruimte en maken hierbij gebruik van picto-play.

Wortegem-Petegem. Hoe een groenzone een meer uitgesproken kindvriendelijk karakter geven?

Meer lezen OVER INSPRAAK

over reuzenkaarten & wegvragertjes

In het handboek 'Over reuzenkaarten & wegvragertjes' vind je nog tal van methodieken voor inspraak en participatie bij ruimtelijke projecten. 

Een gedeelte is alvast gratis te downloaden. Het integrale boek is te koop.  Voor downloaden of aankoop: raadpleeg de publicaties.