Projectoproep kindvriendelijke sociale huisvesting
Ontwerpoplossingen voor sociale huisvesting ontwikkelen samen met kinderen en tieners.
Op welke manier kunnen kinderen en/of tieners meedenken in een plannings- en ontwerpproces voor renovatie of nieuwbouw van sociale huisvesting? Hoe kan je tot kind- en jeugdvriendelijke sociale huisvesting komen? Met deze centrale vraag willen we participatieprojecten opzetten binnen de context van sociale huisvesting in een specifieke buurt. In 2021 voert Kind & Samenleving in vijf wijken een participatieproces uit met kinderen of tieners.
Stel u kandidaat met een concrete case: nl. een gepland project (renovatie of nieuwe ontwikkeling) in een buurt met een hoog aandeel sociale huisvesting. Binnen het project dienen er voldoende mogelijkheden te zijn om de publieke en semipublieke ruimte herin te richten.
Deze projectoproep richt zich tot huisvestingsmaatschappijen, gemeentes of andere lokale actoren. We willen ook graag samenwerken met studie- en ontwerpbureaus én buurt- en wijkorganisaties die werken met kinderen en jongeren.
Dit traject wordt deels uitgewerkt met de steun van de Vlaamse overheid, afdeling jeugd.
Voor meer inhoudelijke informatie
Francis Vaningelgem - fvaningelgem@k-s.be - 0487 023 336 of Wouter Vanderstede - wvanderstede@k-s.be -0487 023 216
Dossier indienen
Oproep afgesloten
Kandidaatstelling kan gebeuren tot en met 11 februari 2021 via dit invulformulier op te sturen in pdf formaat naar info@k-s.be
DOELSTELLING
1. De leefwereld van kinderen en tieners integreren in de plannings- en ontwerpprocessen van sociale huisvestingsprojecten.
Kind & Samenleving onderzoekt samen met kinderen en/of tieners het gebruik en de beleving van de publieke en semipublieke ruimte in en rond de huisvesting. We vertrekken van analyse van sociale en ruimtelijke factoren én werken samen met kinderen en/of tieners aan plannings- en ontwerpoplossingen. Daarenboven willen we de ruimtelijke link leggen met de organisatie van de verschillende wooneenheden. De meerwaarde van een dergelijk traject is dat de leefwereld van kinderen of tieners wordt ingebracht binnen het plannings- en ontwerpproces. Dit moet het project verder inhoudelijke gestalte geven. Het hoofddoel is om de publieke en semipublieke ruimte rondom de huisvesting kindgerichter te realiseren. Dit traject resulteert dus in aanbevelingen, oplossingen en beleidsacties waarmee de betrokken gemeentebesturen en huisvestingsmaatschappijen aan de slag kunnen. Aan de hand van workshops met betrokken diensten integreren we de inzichten in het grotere geheel.
2. Boeiende projecten waar we een inspraaktraject kunnen inpassen.
Het inspraaktraject wordt op een kwalitatieve manier ingepast in lopende huisvestingsprojecten. De geselecteerde projecten kunnen divers van aard zijn.
Belangrijke vragen die gesteld moeten worden: Kan de leefwereld van kinderen en tieners ingebracht worden in dit project? Kunnen de resultaten gebruikt worden om het project inhoudelijk sterker te maken? Heeft het project voldoende inhoudelijke uitdagingen die van belang zijn voor kinderen en jongeren? Is het antwoord op deze vragen ‘ja’. Dan komt uw project mogelijk in aanmerking. We willen immers verder kijken dan het heraanleggen van speelruimten.
Deze projectoproep richt zich tot huisvestingsmaatschappijen, gemeentes of andere lokale actoren. We willen ook graag samenwerken met studie- en ontwerpbureaus én buurt- en wijkorganisaties die werken met kinderen en jongeren.
We zijn dus op zoek naar een lopend of gepland proces in 2021 in een buurt of wijk met een groot aandeel sociale huisvesting.
WANNEER KOMT UW PROJECT IN AANMERKING?
- Het project staat bij voorkeur nog in de beginfase. Dit kan bijvoorbeeld in de fase van de projectdefinitie, fase van ontwerpend onderzoek, fase van voorontwerp… De échte beleidsbeslissingen zijn nog niet genomen.
- Ons inspraaktraject van 3 inspraaksessies moet in 2021 afgerond kunnen worden. Het ontwerpproces zelf kan natuurlijk nog langer doorlopen, maar idealiter is er eind 2021 een eerste formeel beslissingsmoment (bijv. vaststelling van de voorstudie, voorontwerp, princiepsbeslissing…).
- De ontwerpers kunnen tijdens één of meerdere inspraaksessies aanwezig zijn.
- U kan de meest relevante (beleids)actoren en/of ontwerpers bijeenbrengen op een bijeenkomst waarop de resultaten van het inspraaktraject besproken worden.
- We willen inspelen op sociale huisvestingsprojecten waar veranderingen gepland staan (projecten met buurt- of wijkvernieuwing).
- Nieuwe projecten komen ook in aanmerking voor bijvoorbeeld het opstellen van een projectdefinitie.
- We streven een diversiteit na in type sociale huisvesting: appartementen, hoogbouw, tuinwijk, rijwoningen, verkaveling met uniforme bungalowwoningen of het experimenteren met nieuwe woontypologieën…
- Neem zeker contact op met Kind & Samenleving indien u twijfelt of het project geschikt is. Samen met u kunnen we de thema's, het projectgebied, de timing en de doelgroepen aflijnen.