Jonge wegweters

Van belevingsonderzoek rond mobiliteit bij jongeren naar indicatoren voor het mobiliteitsplan.

Met het project ‘Jonge Wegweters’ werken Bataljong en Kind & Samenleving aan een praktische toolkit voor een lokaal mobiliteitsbeleid op maat van jongeren. Samen met jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs brengen we autonome verplaatsingen op lokaal en bovenlokaal niveau in beeld. Deze data vormen de basis voor een participatietraject dat uitmondt in aanbevelingen voor een duurzaam mobiliteitsbeleid op maat van jonge inwoners.

Hoe kunnen we ons beleid rond mobiliteit en ruimtelijke planning vorm geven samen mét jongeren?

Bataljong en Kind & Samenleving bieden, vanuit hun ervaring en met de steun van de Vlaamse overheid, in twee gemeentebesturen een traject aan.  De gemeenten die hiervoor geselecteerd werden zijn Peer en Dilsen-Stokkem.  De trajecten zijn gestart, binnenkort kan je hier meer lezen over de vorderingen en resultaten.

Samenwerking Bataljong en Kind & Samenleving

Jonge Wegweters is een project van Bataljong en Kind & Samenleving én met de steun van de Vlaamse overheid - Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

  • Bataljong gaat vol voor sterk beleid voor jonge inwoners en is de ledenorganisatie van een 300-tal Vlaamse steden en gemeenten.
  • Kind & Samenleving is een kennis- en expertisecentrum van kindvriendelijke publieke ruimte en mobiliteit en bouwt samen met kinderen en jongeren aan ruimte in de samenleving.