Inspiratiedag: Spelen met struikelblokken
Kinderen spelen steeds minder buiten in de buurt waar ze
wonen. In 2023 onderzocht Kind & Samenleving hoe dit komt.
Op onze inspiratiedag op 23 oktober '23 kom je te
weten wat de belangrijkste drempels voor kinderen zijn om buiten te
spelen en hoe de buurt ertoe doet als fysieke en sociale (speel)ruimte.
Maar we focussen vooral op hoe we kinderen kunnen
ondersteunen om meer buiten te gaan spelen in hun eigen buurt. Je krijgt
volop inspiratie om als lokaal bestuur, jeugd- en buurtwerk en middenveldorganisatie
aan de slag te gaan.
Want als kinderen buitenspeelhelden zijn, dan hebben ze jou
nodig als sidekick!
Wat kan je verwachten op onze inspiratievoormiddag?
- Een helder overzicht van de onderzoeksresultaten.
- Kinderen komen zelf aan het woord over buitenspelen in hun buurt, en dagen beleidsmakers uit om te antwoorden op hun bezorgdheden.
- We stellen een inspiratiegids voor vol praktijkvoorbeelden die kinderen stimuleren om meer buiten te spelen in hun woonomgeving.
- Je krijgt exclusief een nieuwe buitenspeelheld-poster mee naar huis, met 8 heldendaden die kinderen meer doen spelen in de buurt.
Na het plenaire gedeelte heb je de keuze uit vier activerende workshops. Je kiest bij de inschrijving welke workshop je wil volgen.
Samen aan de slag met kinderen op hun eigen speelterrein! – Gitte Van Der Biest en Jessica Vosters, JES Brussels
Een veilige, leuke, prikkelende omgeving om buiten te spelen. Dat probeert JES Brussels te stimuleren door doe-participatie te organiseren met kinderen in de stad. Door samen interventies te bouwen, te bespelen en uit te testen, creëren we een gevoel van mede-eigenaarschap. Bovendien zorgt jeugdwerk in de publieke ruimte voor meer convivialiteit en sociale cohesie. Zo voelen meer kinderen en tieners zich goed op (speel)pleinen en parken. In deze sessie bespreken we de impact van samen aan de slag gaan in de publieke ruimte met kinderen in het algemeen, en met een extra focus op meisjes in het bijzonder.
Risicovol spelen in de buurt – Helena Sienaert, Arteveldehogeschool
Fietste jij als kind wel eens alleen naar je vrienden? Klom je met de buren in de bomen op het plein? Of viste je takken uit de beek aan het bos? Zonder toezicht, tot het donker werd? Dan heb je daar wellicht fijne herinneringen aan. En toch verbieden we dit vandaag vaak aan kinderen. Want... is dat wel veilig? Hoe maken we spelen in de buurt zo veilig als nodig? Hoe versterken we kinderen in het omgaan met risico's? En hoe zorgen we ervoor dat ook ouders dit avontuur aandurven? Het uitwisselen waard!
De stad als speelterrein – Fanny Lagae, Speelmakers
Wanneer heb jij nog eens buiten gespeeld? In deze sessie neemt Brusselaarster Fanny Lagae van Speelmakers jullie mee naar buiten. We kijken naar de stad door de bril van kinderen: wat zijn de speelkansen, wat kan, wat mag (niet)? Door dat aan den lijve te ondervinden, ontdekken we allerlei nieuwe speelmogelijkheden. Een blikverruimende sessie vol speelplezier!
Op naar een buitenspeelbeleid! – Tine Bergiers (Goe Gespeeld!) en Sabine Miedema (Kind & Samenleving)
Het gaat niet erg goed met het buitenspelen op straat. Buitenspelen in de eigen buurt ondersteunen verdient dus een echt beleid. Een pittige uitdaging, want een goed buitenspeelbeleid weerspiegelt de vele manieren waarop kinderen in hun woonomgeving spelen én speelt in op de drempels die kinderen daarbij ervaren. Maar als lokaal bestuur kan je wel degelijk heel wat doen. Hoe geef je als stad of gemeente vorm aan een buitenspeelbeleid? We bieden houvast, gaan dieper in op good practices uit de nieuwe inspiratiegids en wisselen volop ervaringen uit.
We organiseren deze studiedag op
maandagvoormiddag 23
oktober '23, welkom vanaf 9u, start om 9u30. We eindigen na de lunch rond
14u.
Locatie: De Pianofabriek, Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis, op wandelafstand van Brussel-Zuid.
Deelnameprijs:
42,50€ enkel voor de studievoormiddag
52,50€ inclusief aansluitend lunchmoment
Fotocredits campagnebeeld: Diego Franssens
Inschrijven open!