Verlenging projectoproep: Nog 1 enthousiaste groep jonge gezinnen gezocht voor een voortuin-make-over

Samen met jullie willen wij nadenken over een speelse, groenere en kindvriendelijke voortuin of collectieve tuin. 

We zijn nog op zoek naar 1 groep gezinnen in Stad Antwerpen, Regio Mechelen, Provincie Vlaams-Brabant of Provincie Limburg, om hun (collectieve) voortuin te helpen ombouwen.

De deadline voor indienen is verlengd en nu ook opengesteld voor de Provincie Limburg. 
Indienen is eenvoudiger geworden: breng minstens 2 gezinnen bij elkaar (i.p.v. 3) en 6 kinderen (i.p.v. 8).
Ook collectieve tuinen komen in aanmerking, op voorwaarde dat ze  vlak bij de woningen liggen en er toestemming is van de eigenaar(s) of beheerder(s). 

Stel je kandidaat tot en met 22 mei 2018!

Klik hier voor alle info en het invulformulier

Waarom een voortuin make-over?

Te veel nutteloze voortuinen
Hoe zien de voortuintjes in jullie buurt eruit? Strak, saai, veel stenen, auto’s, doods,…?
Nochtans zouden voortuintjes heel fijne speelplekken kunnen zijn. Voor jongere kinderen is het ideaal om er te spelen met vriendjes, zo vlak bij huis en ouders die een oogje in het zeil kunnen houden.

Samen een betere voortuin bouwen voor jonge kinderen
Woon je met jouw gezin in de Stad Antwerpen, Regio Mechelen, de Provincie Vlaams-Brabant of Limburg en heeft jouw buurt vooral saaie voortuintjes?
Wij zoeken in 1 van deze regio’s nog een bewonersgroep met kinderen om daar verandering in te brengen!
Wij willen samen met jullie nadenken over een speelse, groenere, avontuurlijke en kindvriendelijke voortuin of collectieve tuin bij de woning. En we gaan meteen ook samen met jullie aan de slag om te bouwen, te graven en te spelen met buren en vrienden.

Samen timmeren en graven
We komen bij jullie bewonersgroep langs om de voortuin aan te pakken samen met kinderen. Kinderen mogen mee timmeren, graven en planten. Mama’s en papa’s ook. En uiteraard moeten ze wel willen gaan voor een serieuze make over.

Wat bieden wij?

2 bewonersgroepen krijgen 3 gratis workshops
Tussen mei en augustus 2018 komen we ter plaatse en bieden wij de winnende enthousiastelingen gratis 3 workshops aan. We bedenken samen met kinderen en ouders ideeën en gaan meteen aan de slag.

Inspiratie en begeleiding
We komen jullie inspireren, stellen mee (basis)materiaal ter beschikking om van start te gaan en helpen plannen maken en uitvoeren. En bovenal: we vragen het aan kinderen zelf, zodat het een écht kindvriendelijke tuin wordt.

De ideale voortuin maken
De uiteindelijke bedoeling is om een model te maken van de ‘ideale’ kindvriendelijke voortuin. Voortuinen die met kinderen zijn bedacht en gemaakt. Daarmee willen we andere bewoners, maar ook ruimtelijk planners ideeën meegeven om tot kindvriendelijkere voortuinen te komen.

Een startbudget van 800 euro
Er is voor de 2 projecten telkens een startersbudget van 800 euro voorzien voor de aankoop van materiaal (bijv. zand, paletten, plantgoed, stenen, boomstammen,…) of de bouw van constructies.

Klik hier voor meer info en het invulformulier


Een project van Kind & Samenleving en de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk.
Met de steun van de Bernard Van Leer Foundation.
Met de steun van de Vlaamse overheid
Foto links: Carmen De Vos