Ijsjes, ondanks alles

Omkijken en vooruitblikken: het is wat je met nieuwjaar doet, maar op één of andere manier daagt ook de grote vakantie daartoe uit. Misschien telt 1 juli wel als een kleinere versie van 1 januari. De kinderen hebben tenslotte ook hun nieuwjaarsbrieven mee naar huis, of wacht, nee: dat zijn de rapporten.

    

In IJsjes, ondanks alles houden we een warm pleidooi voor de schoonheid van eerste keren. Zelfs in een jaar van terreur, en zelfs in een tijd van terreur die zich tegen tieners richt, brengen we graag hulde aan mensen die blijven dromen van een onbevangen kindertijd.

Zon, zee en… zeepsop is een verzameling vakantieplannen. Dichtbij, ver weg, naar familie of bij de afwas: kinderen tekenen en vertellen over hun zomer 2017.

Bij VDS (Vlaamse Dienst Speelpleinwerk) dromen ze dan weer honderduit over hun nakende speelpleintijd: een interview over vrijheid, regels en de kunst om het zwijn uit te hangen. “Onnozel doen, waar kan dat eigenlijk nog?”

Fantasiespel geeft kinderen magische krachten. Ze kunnen spelen met gevaar en mogelijkheden aftasten. Ze kunnen een prinses zijn, een krokodil of de eindbaas. Hoe dat werkt, belichten we in En toen was jij de krokodil.

Ten slotte hebben we ook een nieuwkomer in huis. We gaven Sabine Miedema zes halve zinnen (ja, zo zijn we wel), en daar mocht ze naar hartenlust op verder borduren. “Als kinderen ruimte krijgen, kunnen ze zelf ontdekken wat ze leuk vinden”, schrijft ze – en nog veel meer mooie volzinnen over haar toekomst bij Kind & Samenleving.

We wensen u veel leesplezier, en een heerlijke vakantie, met voornemens, ijsjes, zee en af en toe wat zeepsop, al was het maar om troebele glazen om te spoelen, zodat de zon er doorheen kan schijnen.

Team Kind & Samenleving

Reacties

comments powered by Disqus